Pieter Zwanenburg wint simulatorcompetitie

Pieter Zwanenburg, onderzoeker en mogelijk toekomstig chirurg, won maandag een landelijke competitie serious gaming. Woensdag kreeg hij de wisseltrofee. Aan de simulatorcompetitie deden ruim honderd mensen mee, werkzaam in 21 ziekenhuizen. ‘Ik heb er tot de laatste minuut keihard aan gewerkt om de hoogste score te halen. Blikjes energiedrank en muziek van Vivaldi en van dj Freeman sleepten me erdoorheen ”, vertelt Pieter (25).

Oefenen, oefenen, oefenen, iemand die chirurg wil worden doet niet anders. Er zijn steeds meer handige hulpmiddelen om die vaardigheden te krijgen zonder patiënten in gevaar te brengen. Serious gaming is er daar een van. Met behulp van slimme computerprogramma’s en hulpmiddelen  kunnen studenten  zich bekwamen in het doen van kijkoperaties.

De landelijke competitie is in het leven geroepen door Simendo, een firma die het AMC hulpmiddelen levert waarmee toekomstige chirurgen kijkoperaties kunnen oefenen. Dit  zijn computerprogramma’s en hulpmiddelen, die bij een kijkoperatie nodig zijn om instrumenten in het lichaam te schuiven, zoals tangetjes, schaartjes en een camera. Hiermee kan iemand waarheidsgetrouw de instrumenten bedienen. Dit soort oefeningen worden al in de praktijk gebruikt.  Voordat een leerlingchirurg naar de operatiekamer mag, moet hij eerst de oefenmodules doorlopen.

Om aandacht te vragen voor het oefenen is er een paar jaar geleden een competitie in het leven geroepen. “Er wordt gestreden om de hoogste score in een spel  waarvoor je behoorlijk behendig moet zijn ”, zegt chirurg Marlies Schijven, verantwoordelijk voor serious gaming binnen het AMC. In het spel oefenen de deelnemers met het zetten van een “nietje”, dat vaak nodig is om een bloedvat af te sluiten, en met een schaartje om iets door te knippen.

Het spel bestaat uit een ballon die in het scherm groeit doordat er vloeistof naartoe stroomt. Als je niks doet knapt de ballon op een gegeven moment. Het doel is dat moment voor te zijn, maar de uitdaging is te proberen zo veel mogelijk vloeistof naar de ballon te laten stromen. Dus tijdig afnieten en knippen. Niet te vroeg en niet te laat. Als dit trucje met één ballon goed lukt dan ga je naar de volgende fase, met twee ballonnen tot maximaal acht.


“Je kunt dit spel alleen doen met een goede oog-handcoördinatie”, vertelt de winnaar. “Bovendien is het perspectief op het scherm tegengesteld. Links is rechts en omgekeerd. Knap lastig om dat onder de knie te krijgen”. Marlies Schijven voegt toe: “Als je dit lukt in virtual reality dan lukt het zeker in de OK.”

Ze is een voorstander van dit soort wedstrijden.  “Het stimuleert studenten. Ze leren gericht te werken om een techniek onder de knie te krijgen." De prijs is zeker een aanbeveling om Pieter in de opleiding tot chirurg te krijgen. "Hij moet alleen nog leren om op tijd te komen. Hij was een half uur te laat voor de prijsuitreiking”, zegt ze lachend.