14 feb 2017 | Verhaal

Aan tafel met Máxima

“Bizar, maar superleuk.” Zo typeerde Valerie haar ontmoeting met koningin Máxima die vandaag in het Emma Kinderziekenhuis AMC was.

“Ik was gewoon aan het werk en werd overvallen door de mededeling dat er over tien minuten belangrijk bezoek kwam. Of ik voor de camera iets wilde vertellen over mijn baan in het ziekenhuis en hoe ik die via Emma at Work heb gevonden. Ik had al ‘ja’ gezegd toen ik hoorde dat Maxima op bezoek kwam. Echt een grote verrassing.”

De koningin bracht vanmorgen een werkbezoek aan Emma at Work, in het Emma Kinderziekenhuis AMC. Maxima sprak met jongeren die via deze non-profit organisatie aan een baan zijn geholpen en met hun werkgevers. Valerie (23), baliemedewerker bij het kinderdagziekenhuis van het Emma Kinderziekenhuis, mocht daar onverwacht bij zijn.

Vijf jaar geleden kreeg Valerie de ziekte van Bechterew en kon ze van de ene op de andere dag letterlijk niet meer lopen. Ze moest haar baan in de zorg opgeven. “Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat ik uitviel. Ik had zoveel pijn dat ik alleen nog maar kon kruipen”, vertelt Valerie. “Ik heb geprobeerd om weer aan het werk te gaan. Maar het ging niet. Ook het vervangende werk dat ik kreeg aangeboden als activiteitenbegeleidster voor 24 uur, was veel te zwaar. Dan zakt de moed je wel in de schoenen. Ik dacht: ‘Hoe moet het verder, als ik zelfs dít niet kan.’ Mijn zelfvertrouwen kelderde enorm. Toen ik in 2015 ook nog een spierziekte bleek te hebben, dacht ik dat ik nooit meer zou werken.”

Maar het liep anders. Via een bericht op Facebook hoorde Valerie over Emma at Work en hoe zij bemiddelen voor jongeren met een chronische aandoening bij het zoeken naar een baan. Valerie: “Afgelopen zomer heb ik contact opgenomen. Samen met Emma at Work heb ik in kaart gebracht wat mijn sterke en zwakke kanten zijn, wat ik op werkvlak nodig heb, of er speciale aanpassingen nodig zijn en hoeveel uur werk haalbaar is. En natuurlijk wat voor werk ik graag zou willen doen. Dat was voor mij eenvoudig: het liefst terug naar de zorg. Dat zou lastig worden, was de inschatting. Toch kreeg ik twee weken later al een telefoontje. Ik kon aan de slag in het Emma Kinderziekenhuis. Zonder Emma at Work had ik deze baan nooit gehad.”

En zo zat Valerie vanmorgen ineens totaal onverwacht aan tafel met koningin Maxima. “Spannend en vooral bijzonder. Ik herkende veel in de verhalen van de andere jongeren die vertelden over de vooroordelen van werkgevers. Hoe bedrijven twijfelen over het aanstellen van iemand met een chronische ziekte. Hoe onzeker je je kan voelen als je met een chronische ziekte gaat solliciteren, terwijl je juist graag wilt deelnemen aan de maatschappij, erbij horen. Dat heb ik ook allemaal gevoeld en meegemaakt.”

Maxima liet alle jongeren aan het woord over hun ervaringen en Valerie vertelde de koningin hoe zij haar functie in het Emma had gekregen. “Ik ging hier zonder baan naar binnen en kwam mét een functie naar buiten. ” Na het bezoek van de majesteit, deed Valerie haar verhaal nog eens uitgebreid uit de doeken voor de camera van de programmamakers van Blauw Bloed. En zo vloog deze bijzondere werkdag voor haar op een ongebruikelijke manier voorbij. “Het was echt heel mooi.”