10 apr 2017 | Verhaal

Artsen in Kenia

“Het ongedierte loopt hier tussen de ‘schone’ instrumenten”, zegt Maarten Wildeman vanuit zijn werkbezoek in Kenia. De kennis van de huisartsen ter plekke is goed, “maar er zijn ook grote uitdagingen.”

Elk jaar reizen twee AIOS van de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde naar het St. Mary’s Hospital en School for Clinical Officers om daar te helpen Clinical officers - een soort huisartsen- op te leiden. Ze doen dit namens de stichting Eardrop. Deze stichting zet zich in voor dove en slechthorende kinderen in Kenia. Op dit moment zijn Maarten Wildeman en Simon Geerse in het Keniaase ziekenhuis.

Simon Geerse verzamelt s’ochtends patiënten op de polikliniek en stuurt ze door naar de klas met clinical officers. “We geven les zoals we vroeger zelf hebben gekregen tijdens onze studie in het AMC. We oefenen anamnese, KNO-onderzoek en diagnose. Hoewel de theoretische kennis hier goed is,  is het bijbrengen van klinisch redeneren een grote uitdaging."

In Kenia is de gezondheidszorg net even anders. “In het ziekenhuis verbazen we ons regelmatig; insekten lopen tussen de ‘schone’ instrumenten, apparatuur zit met draadjes aan elkaar en bijna iedere patiënt wordt antibiotica voorgeschreven.”

Er valt dus nog veel winst te behalen, maar met de zorgzaamheid zit het wel goed. “We zijn onder de indruk van de enorme warmte en vriendelijkheid van de mensen hier.”

Maarten en Simon samen met twee collega’s van het OLVG die helpen opereren Maarten en Simon samen met twee collega’s van het OLVG die helpen opereren