Haarlemmers eren AMC-boegbeeld

Hulde aan de Haarlemse gemeenteraad. Die heeft besloten een pad in de vernieuwde Boerhaavewijk te vernoemen naar Anna Reynvaan, de bekendste verpleegkundige coryfee uit de AMC-geschiedenis.

Anna Reynvaan geldt als het boegbeeld van de Nederlandse verpleegkunde. Als adjunct-directrice in het Buitengasthuis en het Wilhelmina Gasthuis, de voorlopers van het huidige AMC, stond ze in de negentiende eeuw aan de wieg van een professionele verpleegstersopleiding. Niet voor niets is ook de jaarlijkse verpleegkundigenlezing in de Amsterdamse Stadsschouwburg naar haar vernoemd.   

Parel aan de kroon
Wat bewoog de gemeente Haarlem ertoe Amsterdamse Anna met een pad te eren? “Het gaat om de Boerhaavewijk”, verklaart Lieuwe Zoodsma, voorzitter van de gemeentelijke straatnamencommissie. “Alle straten en pleinen daar dragen namen van bekende mensen uit de wereld van geneeskunde en gezondheidzorg. We hebben bijvoorbeeld ook een Robert Kochlaan en een Mathijsenstraat, naar de Nederlandse uitvinder van het gipsverband. Bij de uitbreiding moesten er suggesties komen voor nieuwe namen en Anna Reynvaan was een van de gelukkigen.” Zodoende: het Reynvaanpad. Net geen straat weliswaar, maar zonder twijfel een parel aan de kroon van het toch al zo rijk gezegende stadsdeel.

Vrolikberg
Overigens lijkt het AMC bezig aan een opmars in stedelijke nieuwbouwwijken. Eerder dit jaar leverde een prijsvraag van de Gooi- en Eemlander de naam ‘Vrolikberg’ op voor een recreatieberg in de nieuwe Hilversumse wijk Anna’s Hoeve. B&W moeten daar nog wel officieel in meegaan. Maar als de lokale burgerij zijn zin krijgt, heet de berg straks naar anatoom Gerardus Vrolik, naamgever van het welbekende AMC-museum. Die mocht het omliggende gebied in de negentiende eeuw namelijk tot zijn persoonlijke bezittingen rekenen. Leuk detail: de wijknaam Anna’s Hoeve komt van een boerderij op Vroliks terrein, vernoemd naar zijn vrouw Anna van Swinden. Ook een beetje AMC dus.

Tekst: Simon Knepper
Foto: Elmer Bets