23 aug 2017 | Verhaal

Bloedpropje

Werken in het AMC, wat betekent dat eigenlijk? Medewerkers vertellen hoe het ‘AMC-gevoel’ zich uit op de werkvloer.'Je moet open nieuwsgierig zijn en dat met elkaar delen. Geen hiërarchie. Dat geldt hier.'

Mario Maas (54 jaar) is hoogleraar radiologie, met als aandachtspunt: skeletradiologie. Hij is opgeleid in het AMC en heeft hier het hele academische traject doorlopen tot aan zijn huidige hoogleraarschap.

'Ik geef elk jaar onderwijs aan tweedejaars geneeskundestudenten, in een module over sport en werk. Dat is een groep van twintig tot dertig studenten. Dan vertel ik altijd over onderzoeksonderwerpen die ik persoonlijk interessant vind. Zo ben ik van huis uit volleyballer. En zo’n zes tot acht jaar geleden waren er opvallend veel volleyballers met een probleem aan hun vinger. Dat komt doordat een bloedstolsel ontstaat in de schouder, dat via de bloedvaten naar de hand stroomt en daar een bloedvat in een vinger afsluit.
Potentieel kan zo’n vinger doodgaan. Die moet dan geamputeerd worden. Moet je je voorstellen! Het zijn allemaal topfitte jonge venten, en dan gebeurt je dit. Dus ik zei tegen die groep studenten: ‘Eigenlijk weten we te weinig van dit verschijnsel. Dus als je nog eens onderzoek wilt doen, dan is er altijd wel een project te bedenken over dit onderwerp.’
Na afloop van de les stapt een student op mij af. Hij heeft mij opgewacht bij de deur van het lokaal en spreekt mij aan. Hij zegt: ‘Ik ben opgeleid tot gymleraar en ik vind dit wel een interessant onderwerp.’ Op dat moment moet hij vanwege zijn opleiding nog zijn bachelor doen, een scriptie schrijven, een wetenschappelijke stage volgen, keuzeonderwijs, etcetera. Allemaal onderdelen uit de geneeskundestudie waarbij exposure naar wetenschap mogelijk is.

Nieuwsgierigheid delen

Uiteindelijk heeft die jongen tijdens zijn hele studie allerlei kleine projectjes over dit onderwerp gedaan en werd hij steeds enthousiaster. Zo is hij met een klein echo-apparaatje door heel Nederland gereisd om bij alle eredivisieclubs schouders te gaan echoën, hij is op internationale toernooien gaan zitten, op het strand bij beachvolleybal. En weet je wat het mooiste is? Hij is net gepromoveerd. Dan denk ik: Kijk, dit is het AMC. Een student en een wetenschapper komen elkaar tegen. Ze durven open en respectvol hun nieuwsgierigheid te delen. Dat is toch cool. Het levert onbegrensde mogelijkheden. Alleen moet je ze wel zien. Het houdt mij scherp om met studenten te praten en zij vinden het geweldig om met mij te praten. Dat constant spiegelen. Een win-win situatie. Geen hiërarchie. Open nieuwsgierigheid en dát met elkaar delen. Dat geldt hier.”

Tekst: Edith van Rijs
Foto: Xander Remke
s