18 aug 2017 | Verhaal

En nou hup, aan de gang 

Werken in het AMC, wat betekent dat eigenlijk? Medewerkers vertellen hoe het ‘AMC-gevoel’ zich uit op de werkvloer.Goos Huijzer (51), werkt op het het Skills Lab Chirurgie. Ze vertelt hoe ze met een angststoornis aan de slag kon komen in het AMC.

“Ik ben afkomstig uit wat destijds de zwakzinnigenzorg heette. Ik raakte al op vrij jonge leeftijd arbeidsongeschikt vanwege een angststoornis. Pleinvrees, straatvrees, plotselinge paniek als je gewoon in een restaurant zit. Winkels durfde ik niet meer in. Een periode die al met al wel acht tot tien jaar heeft geduurd. Niet dat ik helemaal niks meer deed, af en toe werkte ik in buurthuizen. Uiteindelijk ben ik de opleiding tot biotechnisch laborant gaan doen.

Participatiewet

Voor mijn stage kwam ik in 1996 het AMC terecht, drie dagen per week. Ze hebben me aangenomen in het kader van wat tegenwoordig de Participatiewet heet. De wet die mensen met een arbeidsbeperking helpt aan de slag te komen. Voor mij betekende dat een kentering. Enerzijds door de structuur die het werk me gaf, maar ook door de steun van een collega-biotechnicus hier in het AMC, Marloes. Ze wist van mijn probleem en heeft me in feite helemaal opgeleid.

Marloes was iemand met een heel pragmatische inslag. Soms is het nodig iemand naast je te hebben die gewoon zegt: ‘En nou hup, aan de gang!’ Dat kon Marloes, met wie ik nu nog steeds bevriend ben.
De sfeer in het ziekenhuis is voor mij ook belangrijk geweest: in het AMC voelde ik me vanaf het eerste begin veilig. En gaandeweg is de narigheid verdwenen. Nou ja, ook ik moet mezelf wel eens een schop onder m’n kont geven: ‘Hup Goos, niet zeuren.' Maar dat heeft iedereen wel eens.

Arbeidsbeperking

Tegenwoordig ondersteun en coördineer ik het aanleren van chirurgische vaardigheden. Toevallig ben ik er sinds een paar dagen over aan het denken of we hier niet een medewerker met een arbeidsbeperking kunnen gebruiken. We hebben bakken vol met instrumenten, die moeten steeds uitgezocht en opgeruimd worden. En ik zie de berg administratief werk almaar hoger en hoger worden. Het lijkt me leuk om iemand te leren wat ik zelf heb geleerd: hoeveel je hebt aan structuur, aan discipline. En aan een collega die je begrijpt. Dat zou het cirkeltje mooi rond maken.”

Tekst: Simon Knepper
Foto: Xander Remkes