23 okt 2017 | Verhaal

Goede communicatie geeft ouders een veilig gevoel

Marloes Badenbroek is verpleegkundige op de IC Kinderen. Ze heeft intensief contact met patiënten en ouders. "Ik hecht veel waarde aan een goede band."

“Zodra het interessant werd, gingen de patiëntjes naar het AMC. ‘Daar moet ik zijn’, dacht ik toen ik nog in Alkmaar werkte. In 2014 startte ik met de opleiding tot kinder-ic-verpleegkundige en sindsdien werk ik in het AMC. Het begin was zeker zwaar; niet in de minste plaats omdat we destijds net verhuisden naar de nieuwe afdeling met enkel privékamers.

Per dienst verdelen de verpleegkundigen onderling de patiënten: ieder krijgt er één of twee. Bij de zorg voor deze kinderen werk je nauw samen met de arts-assistent en de intensivist. We houden regelmatig een multidisciplinair overleg, want de kinderen die hier liggen hebben meestal meerdere aandoeningen en dus behandelend artsen van verschillende specialismes.

Een onderdeel van mijn werk is het begeleiden van kinderen die met transport gaan. Als er een kind getransporteerd moet worden, rijd ik - of een collega – mee met de speciale ambulance en onze eigen opgebouwde brancard. De tijd die dat kost, kan flink oplopen. In de winterperiode wanneer het RS-virus piekt, liggen alle ziekenhuizen zó vol dat we kinderen soms uitplaatsen naar uithoeken van het land, of heel soms naar omliggende landen. Tijdens deze maanden is het topdrukte op de afdeling.

De diversiteit van de patiëntenpopulatie vind ik het leukste: de ene dag verzorg je een baby en de andere dag een opstandige puber. Het contact met de patiënten en hun ouders is heel intensief. En ontzettend belangrijk! Ik hecht veel waarde aan de communicatie. Als die goed verloopt, geef je de ouders een veilig gevoel. Vooral bij langdurige opnames is het belangrijk om de band met de ouders goed te houden. Daar besteed ik graag extra aandacht aan, omdat ik de beleving van de ouders zo belangrijk vind.

Het werk is zwaar. Niet fysiek, maar wel qua werkdruk en emoties. Bij heftige situaties praten we altijd nog na met ons team. Heel soms pieker ik thuis nog ergens over, maar meestal schud ik de emoties van me af zodra ik mijn werkkleding uittrek.”

Tekst: Eva Cornet
Foto: Sake Rijpkema

Interesse om te komen werken in het Emmakinderziekenhuis AMC? Er zijn vacatures voor deze afdeling. https://werkenbijamc.nl/werken-als-verpleegkundige-in-het-emma-kinderziekenhuis/