17 nov 2017 | Verhaal

Honderdduizendste tegel gezet

Met een diepe buiging voor alle tegelzetters loopt Frida van den Maagdenberg, lid van de Raad van bestuur van het AMC, het afgezette bouwgebied op. “Jullie gaan zo professioneel te werk, het wordt echt heel mooi”, roemt ze hen. In het AMC is een de gigantische operatie gaande om de vloeren op de begane grond te vervangen. Aan Frida de eer om vrijdag 17 november de honderdduizendste tegel te zetten.

De oplettende kijker had de plek waar die jubileumtegel komt al gespot. Midden op het vers betegelde Voetenplein is een stukje open gelaten. En inderdaad: daar komt de honderdduizendste te liggen. Samen met een afvaardiging van directoraat Huisvesting, onder wie projectmanager Gjalt Stienstra, de tegelzetters en de aannemer loopt de voltallige Raad van Bestuur het plein op. Hans Romijn en Maas Jan Heineman komen hun collega aanmoedigen als ze met stofschort aan op haar knieën plaats moet nemen om de tegel te leggen.

Fenomenaal

“Dit vind ik zo’n bijzonder moment”, begint Van den Maagdenberg. “De keuze voor een nieuwe tegel was namelijk erg lastig. De stijl moet niet te veel afwijken van wat we al hebben in het AMC. Daarover hebben we lang gediscussieerd. Iedere morgen word ik weer vrolijk als ik zie hoe mooi de nieuwe tegels liggen. Het ziet er fenomenaal uit.”

Smaak te pakken

Tegelzetter Serdar Temizkan smeert kundig het goedje op de vloer dat de tegels bijeen moet houden. Hij doet er een paar voor, en dan neemt Van den Maagdenberg het stokje over. Met opperste concentratie legt ze de honderdduizendste. “Het ging makkelijker dan ik dacht, ze passen perfect.” Ze heeft de smaak te pakken en legt er nog een paar.

Voor op schema

In totaal moest twaalfduizend vierkante meter aan vloer opnieuw worden betegeld. Het project loopt voor op schema: er hoeven nog maar krap twintigduizend tegels te worden gezet. Projectmanager Stienstra legt uit: “We zijn steeds met drie fases tegelijk bezig. Van te voren wisten we niet of dat zou lukken, maar door de goede voorbereiding is het mogelijk. Het lastigste blijft om de routes uit te stippelen en voor zo min mogelijk overlast te zorgen. De lastigste plek komt er nu aan: pal voor de liften.”

Onder een luid applaus krijgt tegelzetster Van den Maagdenberg als aandenken een fonkelnieuwe tegel overhandigd. Haar collega-tegelzetters werken de vloer snel af, en maken zich klaar met de overige tegels te beginnen.