13 okt 2017 | Verhaal

Patiënten zijn ook gasten

In het ziekenhuis ben je niet alleen patiënt, je bent er ook als gast. De afdeling Gynaecologie/Oncologie verwelkomt nieuwe patiënten daarom voortaan met een handig en mooi pakketje.

Een ziekenhuisopname ondergaat niemand voor z’n plezier. Niet als je het verwacht en al helemaal niet als je onverwacht met een haastig ingepakt tasje op een ziekenhuisafdeling belandt. Op zo’n moment heeft een warme ontvangst extra impact. Het team van Gynaecologie/Oncologie gaat daar de komende tijd op diverse manieren mee aan de slag.

Om te beginnen met welkomstpakketjes: in het kantoor van hoofdverpleegkundige Jolanda Brugman staan ze keurig in het gelid te wachten op komende patiënten. “We zagen dat er elders in huis al mee werd gewerkt”, vertelt ze. “Op de kraamafdeling bijvoorbeeld en bij KNO& Oogziekten& Huidziekten. Op basis daarvan hebben wij een eigen pakketje samengesteld.”

Bij het opnamegesprek krijg je het pakketje overhandigd. Het bevat onder meer een douchepakketje met miniflesjes, een koptelefoontje voor de tv, een notitieblokje en informatie over de patiëntenlounge.

Materieel en immaterieel

Hospitality heeft twee kanten, vindt verpleegkundige Eefje Swinkels. “Een materiële kant – zoals dit welkomstpakketje, maar ook bijvoorbeeld een duidelijk instructiefilmpje waarin je als patiënt kunt zien hoe je ziekenhuisopname gaat verlopen. En een immateriële: hoe benaderen medewerkers je, voel je je comfortabel, voel je je gehoord en gezien? Met dat laatste gaan we ook aan de slag. Een van de ideeën is bijvoorbeeld om voortaan aan het einde van je dienst nog even een rondje langs de kamers te maken en aan elke patiënt te vragen hoe het gaat.”

Deze en andere ideeën over een gastvrije bejegening van patiënten zijn de komende tijd een terugkerend gespreksonderwerp op een wekelijks overlegmoment. Hospitality-specialist Emile Elsbeek (Vrouw-Kindcentrum) gaat ze daarbij begeleiden. “We wilden al langer extra aandacht besteden aan dit aspect van ons werk; nu is de tijd er rijp voor. Ons nieuwe afdelingshoofd staat er vierkant achter”, zegt Eefje. En dan gaat ze op pad om het eerste pakketje te overhandigen: er is een nieuwe patiënte gearriveerd.